What you do, or do not do, is your own business, all that matters is that the enjoyment be mutual… There is a partner to suit everyone somewhere, but the search will be difficult until we can discuss our likes and dislikes, openly, in good taste, without threat from our own brand of standardised Police State. — John Willie
Indiferent de poziție sau dinamică față de alte persoane, regulile sunt simple, nu atingeți fără să cereți voie iar răspunsul este un entuziast DA! Nu intervenim în sesiunea altora fără a cere voie și se recomandă să nu facem presupuneri față de preferințele celorlalți ci mai degrabă să întrebăm.
Pentru cel/cea care leagă / Rigger / Rope Top / Nawashi
Atunci când interacționezi cu partenerul de sfori, este încurajat dialogul pentru a-i înțelege și evalua cât mai bine atât starea mentală cât și cea fizică. A mai fost legată în trecut? Ce grad de flexibilitate și anduranță are? Toleranță la durere? Accidente din trecut, leziuni care la care trebuie avut grijă? Traume sau fobii, reacții adverse de vreun fel la constrângere sau claustrare?
Acest dialog este recomandat înainte de fiecare sesiune de shibari, indiferent dacă este cu un partener nou sau cu care ați mai exersat, întrucât fiecare are unele zile mai bune și altele mai puțin. Și este esențial ca înainte de a începe, să-i oferim partenerului o reprezentare mentală a ce urmează să se întâmple pentru a putea comunica și coopera în ceea ce urmează.
În permanență trebuie păstrată atenția asupra bunăstării persoanei legate. Nu ignorați semnele pe care le primiți de la acești legat de disconfort, dureri, amorțeli sau furnicături. Protejați partenerul de întreruperi nedorite sau atingeri nepoftite, iar în cazul unei urgențe oferiți primul ajutor. Nu părăsiți partenerul și nu părăsiți încăperea cu partenerul legat. Acesta vă încredințează bunăstarea și este important să o respectăm ca și cum ar fi a noastră.
Pentru cel/cea care este legat(ă) / Rope bunny / Rope Bottom / Dorei
Se recomandă evitarea practicării shibari cu necunoscuți. Înainte de a aborda acest subiect, asigură-te că ai cunoscut suficient de bine acea persoană, atât la nivel personal cât și al abilităților de care dispune în acest domeniu.
Iată câteva unelte pentru a evalua un potențial rigger:
Câtă experiență are? Cu toate că experiența nu de fiecare dată înseamnă și abilitate, este util să înțelegi nivelul la care se situează. Dacă este partenerul tău și abia a început, poate să fie o oportunitate bună pentru a crește și învăța împreună.
Este familiar cu limbajul de siguranța pentru shibari? Înțelege principii de anatomie ale nervilor și implicațiile care ar putea cauza neplăceri?
Dacă nu se inițiază un dialog în acest sens, poate ar fi cazul să re-evaluăm opțiunile și să căutăm stegulețe roșii. Căutăm să vedem respect și siguranță în cel care ne leagă. Dacă lipsește foarfeca de siguranță, care ar trebui să fie prezentă la fiecare sesiune, atunci poate persoana nu este atât de implicată sau doar necunoscătoare. În orice caz, NU este un moment oportun pentru a practica shibari, poate după mai multă educare și exercițiu.
Cunoaște-te pe tine! Pe lângă cunoștințe de bază legate de siguranța în sfori ajută să-ți cunoști cât de bine posibil corpul. Pune presiune pe mână, vezi unde-ți sunt nervii, caută zonele cele mai sensibile, unde amorțește cel mai repede, care părți pot să reziste mai mult. Fiecare persoană este diferită atât în sensibilități cât și în flexibilitate. Este datoria celui care leagă să se ajusteze la aceste nevoi.
Există daune mai vechi ale corpului? Sunt zone care ar trebui evitate? Traume mentale sau fobii la care ar trebui avut grijă? Experiențe anterioare neplăcute care ar putea să stârnească o reacție adversă? Comunică orice disconfort cu riggerul tău, iar acesta dacă este priceput, o să știe să facă ajustări în funcție de aceste nevoi și preferințe.
Pentru a evitat accidentările, se recomandă ca înainte de fiecare sesiune de shibari să facem o încălzire generală a corpului și stretching mai ales pe zonele care urmează să fie folosite cel mai mult.